• Zoals iedereen wel weet heeft LSV al een tijdje geen voorzitter. Ook het bestuur bestond nog maar uit vier mensen. Nu er weer voldoende bestuursleden zijn komt er nu ook een nieuwe voorzitter. Johnny Levink wil tijdelijk deze functie op zich nemen totdat een nieuwe voorzitter zich aandient. Johnny is een oude bekende binnen LSV. Al in 1981 kwam hij in het bestuur als algemeen bestuurslid. In 1985 werd hij secretaris en van 1993 tot 2008 was al voorzitter. Tegenwoordig is hij wedstrijdsecretaris en verleent hij hand- en spandiensten. 

  Hoog tijd hem een paar vragen te stellen!

   

  Jij wordt onze nieuwe voorzitter. Hoe ben je zo voorzitter geworden?

   

  Na een gesprek met Tom Veger heb ik zelf aangeboden om voorzitter te zijn want LSV is al 60 jaar mijn club. Als je dan hoort dat het enige wat nog mankeert is dat niemand voorzitter wil zijn dan wil ik het wel doen. Voorzitter zijn is een makkelijk baantje want als het goed is delegeer je in principe dusdanig dat je de anderen het werk voor je laat doen. Als je het goed voor elkaar hebt dan loopt dat als vanzelf. Je hoeft eigenlijk niet zo bijster veel te doen, wat wat representatieve taken, de zaak een beetje bij elkaar houden en dan loopt het wel. Een voorwaarde is dan wel dat het werk op alle fronten door de juiste en goede mensen gedaan wordt. Als iedereen dat op zijn eigen manier goed doet dan heeft de voorzitter niet zo bijster veel te doen. Die ervaring die heb ik dan vanuit het verleden omdat ik lange tijd in het bestuur heb gezeten en voorzitter ben geweest. Het steekt dan wel een beetje op een gegeven moment dat niemand dat wil doen. Een vereniging zonder voorzitter dat is als een kip zonder kop. Iedereen doet het op zijn eigen manier bedoel ik eigenlijk en dat is niet in een eenduidige lijn naar het doel toe. 

   

  Wat doet een voorzitter?

   

  Je moet er als voorzitter een beetje boven hangen. En voor de rest is het vooruit kijken, in publiciteitszin, in vertegenwoordigingszin. Dus, wat doet de gemeente? Wat doet de politiek? Wat doet de omgeving? En om dan te kijken waar je als vereniging in principe naar toe wilt. Je komt in een stroom van allerlei bewegingen. Dat heb ik zelf bijvoorbeeld meegemaakt toen het kunstgras kwam. Dat hebben we nu al zo’n 20 tot 25 jaar. Samen met een aantal andere verenigingen heb ik mij heel veel in politieke kringen bewogen om kunstgras te krijgen. Het veld werd namelijk mega bespeeld en het werd een grote modderpoel. Om hier dan iets aan te veranderen moet je wel de wegen kennen. 

   

  Ik vind het jammer dat er zoiets binnen de vereniging nu niet is. En toen heb ik tegen Tom gezegd dat ik het wel wilde doen als er binnen het bestuur ook een aantal jongere mensen zijn en komen die de hele zaak willen oppakken. Ook wil ik dan wel de voorzitter zijn om iemand in te werken die dit van mij gaat overnemen. Om te laten zien dat voorzitter niet zo’n verkeerd baantje is en ook niet veel tijd kost. Naar mijn mening hebben bijvoorbeeld een secretaris en penningmeester veel meer werk te doen. 

   

  Echt verstand van voetbal heb je ook echt niet nodig. Die voetbaljongens van Team Voetbal moeten iets met voetballen hebben, iets met het spelletje en met de dingen eromheen. Maar als voorzitter, ook in de bestuurskamer, praat je niet alleen over voetbal. Ook wel, maar het gaat vooral om de organisatie en of je de zaken netjes voor elkaar hebt. En dat is wat je de meeste bestuursleden vraagt. Hoe heb je dit geregeld en hoe heb je dat geregeld?

   

  Verder zitten we in de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen, daar komen heel veel voorzitters en bestuursleden bij elkaar waar je contact mee hebt. Ik heb in het verleden heel veel contact gehad met Vogido, Emos en ook Oldenzaalse verenigingen. Die doen het allemaal op hun manier. Daar moet je de goede dingen uit halen en de slechte dingen moet je laten liggen.

   

  Je gaat dit tijdelijk doen dus LSV wil ook graag op niet al te lange termijn een nieuwe voorzitter. Wat voor iemand zoeken jullie?

   

  Wat mij betreft begint de nieuwe voorzitter morgen al. Ik blijf in principe een jaartje meelopen (als hij of zij het wil) totdat iemand zich vertrouwt voelt in de functie en zelf denkt en weet wat goed is voor de club. Daarbij moet je niet een club laten leiden door iemand van 67. Dat moet een jonger iemand doen die tussen de mensen, de leden, staat. Laat mij de boel maar onderhouden en wedstrijdsecretaris voor senioren spelen. Dat is meer dan genoeg voor mij. Ik vind het leuk om nog wat te doen en niet helemaal aan de kant te zitten. Dat komt later nog wel een keer.

   

  Een voorzitter moet iemand zijn die gevoel heeft voor wat een vereniging is. Wat kan een vereniging? Wat kunnen we daar mee doen? Maar ook in principe hart hebben voor de voetbalsport, het leuk vinden om met de jeugd en de senioren om te gaan en het leuk vinden om op de voorgrond te staan, het voortouw nemen. Het moet iemand zijn die zegt hoe hij/zij er over denkt. En dat hoeft hij/zij niet onder stoelen of banken te steken. Er zijn tig leden die met de bepaalde zienswijze van mij bijvoorbeeld helemaal niet eens zijn. Maar dat maakt me in principe niet uit. Als ik alleen al reacties krijg op dat wat ik roep dan kan ik ook weer afwegen wat wel en niet goed is. Een voorzitter hoeft niet zo nodig zijn eigen wil door te drukken maar moet proberen meningen te filteren uit de vereniging. En daar waar het wat minder loopt juist even een schop onder de kont geven en dan weer verder gaan. 

   

  Wat is jouw visie? Hoe kijk je nu tegen de club aan? Waar moeten we naar toe?

   

  In verleden is ooit geroepen dat we een stabiele derde klasse moeten zijn. Ik vind dat prestatie mooi is, erbij hoort maar dat dit niet het hoofddoel is van de vereniging LSV. Ik vind dat het een vereniging moet zijn die in gezelligheid, met elkaar en voor elkaar er zijn, meer nog dan het voetballen in de derde klasse. Het is hartstikke mooi als er successen worden behaald bij de jeugd en bij de senioren want daar drijft in principe de club wel op. Want een succesvolle club, daar wil iedereen bij zijn! Niemand wil bij een club horen die in de vijfde klasse onderin speelt en elke wedstrijd verliest. Gezelligheid en saamhorigheid zijn belangrijk in een vereniging en daarnaast is er niks mis met prestatie. Je moet alleen niet te vroeg met prestatie beginnen. Basisschoolkinderen moet je rustig laten spelen, rustig laten voetballen door elkaar en met elkaar. Maar er zijn ook mensen die daar anders over denken. Je kan de jongens en meisjes wel voorbereiden op een stukje prestatie als ze dat zelf willen. Maar er zijn er genoeg die dat niet willen. Dat moet je in de gaten houden en zien te regelen. 

   

  Verder vind ik het belangrijk dat je de accommodatie en je middelen voor elkaar te hebt. Een timmerman zonder hamer, dat wordt niet wat. Dus je moet een club hebben waarvan de accommodatie goed is. Waarvan de kantine, het clubhuis, een plek is waar iedereen graag komt. Wat ik nog mis in de huidige tijd is toch een stukje verbondenheid met een stukje discipline. Er is geen eerbied voor de spullen van een ander. Martin de Jong loopt hier vaak nog doelnetten te repareren. Dat komt ook doordat je de velden open hebt staan voor iedereen die hier maar wil sporten. Er komen ook jongeren uit Enschede deze kant op. En zolang de jongens hier alleen komen voetballen is er niks mis mee. Een ander voorbeeld is dat de trainers van de mini’s, onder andere Herman Haarhuis, die kleine kereltjes met een doeltje van het veld af laten lopen. Als die kinderen dan ouder worden dan is dat weg en doen ze het niet meer. Dat zijn dingen waar we wat aan moeten doen. 

   

  En dan is het zo dat hier een clubhuis moet zijn waar mensen gewoon gezellig naar toe komen, dat hoeft niet per se voor het voetbal te zijn, dat kan ook voor andere dingen. Het heet niet voor niets vereniging. Als je je hier thuis voelt en je je aan de ‘regeltjes’ kunt houden die de vereniging gesteld heeft dan moet daar een bepaalde gezelligheid vanuit gaan. En dat was bij LSV ook altijd, kijk maar naar de kerstverloting bijvoorbeeld, dat werd altijd heel druk bezocht. De kantine puilde uit op een gegeven moment. Dat was zo’n moment waarop iedereen aanwezig wilde zijn. Nou perfect, hartstikke mooi, dat moeten we behouden.

   

  Zijn er meer vrijwilligers nodig? 

   

  Ja, nou iedereen is druk tegenwoordig. In mijn tijd was ik ook druk, dan ben je gewoon 36 uur aan het werk of 40 en sommige mensen werken 50 uur. Maar als je even gaat rekenen dan blijven er nog zoveel uren over waarin je nog zoveel andere dingen kunt doen. Ik heb ooit in mijn bestuursperiode geroepen, als iedereen 1 taak doet, 1 dingetje dan zijn we zo klaar. En als iedereen dat zou doen dan wil ik graag voorzitter zijn. Dan heb je echt geen ene mallemoer te doen. Voor alle dingen heb je gewoon iemand lopen. Dan wordt het ook leuk!

   

  Hoe is het nu in Coronatijd?

   

  In mijn verenigingstijd heb ik dit soort periodes nog nooit meegemaakt. We hebben altijd gewoon gevoetbald. Misschien dat er vanwege het weer iets niet doorging maar dat is allemaal heel tijdelijk. Voor een vereniging is dit ellende. Dit is niet goed. Het simpele feit dat zo’n sportpark op slot zit is niet goed. Mensen vervreemden van elkaar, je ziet elkaar minder. En voor de vereniging wordt het ook moeilijker om mensen te vinden. Je mag bijvoorbeeld niet eens bij de activiteit van je kind kijken. Dat zijn dingen die gewoon niet goed zijn. 

   

  Het is iets wat je tegenkomt waar je mee moet omgaan. Dat moet je zo goed mogelijk op een rij zetten. Ik denk zelf, dat maart, april, mei, het weer naar redelijk normaal moet terugkeren. En dan is dit seizoen wel weer voorbij maar dan moet je je wel goed voorbereiden op het seizoen daarna. Met alle lusten en lasten die daarbij horen. Wie komt er goed uit de startblokken? Een vereniging die het goed voor elkaar heeft. 

   

  Tot slot 

   

  Ik ben nu voorzitter omdat ik het niet erg vind om hier en daar wat initiatief te nemen. Dat heb ik ook gedaan met die communicatiemiddelen, want dat is wel de toekomst. En dat je daar even iets harder aan moet trekken dan gemiddeld dan vind ik dat niet erg. Maar het moet ergens wel een keer tot een resultaat leiden. Dat zal het lastigste zijn om de komende tijd voor elkaar te krijgen. Ik hoop dat er iemand binnen de vereniging is, niet iemand van 67 maar iemand van bijvoorbeeld in de 40 die er moet gaan zitten en die zegt op een gegeven moment: “Even de schouders eronder, we gaan dit gewoon doen”. 

  En dat ik daar eventueel een steentje aan kan bijdragen, met alle plezier. Ik hoop gewoon dat er in de bestuurskamer een clubje mensen zit die een stukje enthousiasme mee wil nemen en niet bij de minste of geringste tegenslag ermee ophouden maar doorzetten. 

   

  Als het draait en het treintje loopt, moet je eens kijken hoeveel mensen er allemaal mee willen springen op dat treintje. Dat is het mooiste moment voor bestuursleden. Dat je moet zeggen: “We hebben mensen zat “. Je moet het met z’n allen doen en daar een stukje saamhorigheid in kweken.

   

  En als het tussen nu en wanneer de vereniging weer een jaartje goed loopt dan ben ik tevreden, dan ben ik helemaal blij en neem ik weer met plezier afscheid.